Van schuurpapier tot slagerstouw

Op woensdag 21 februari j.l. gingen de studenten van de tweedejaarscursus Letterkunde 6: Twintigste Eeuw op excursie. Student Djuna Bánki schreef een verslag.

Op woensdag 21 februari gingen we met alle studenten die het vak Letterkunde 6 volgen een dagje naar Den Haag. Op de planning stond een bezoekje aan de Bijzondere Collecties van de Koninklijke Bibliotheek en een rondleiding door het Museum Meermanno.

Na een voorspoedig verlopen treinreis zonder veel logistieke problemen werden we opgewacht door mevrouw De Feijter, die ons begeleidde naar de Koninklijke Bibliotheek. Nadat we onze jassen en tassen in de meest ingewikkelde kluisjes ooit gedeponeerd hadden, werd de groep in twee gesplitst. De ene helft ging mee met meneer Nieuwenhuis, die ons nog wat extra toelichting gaf op de essay-opdracht voor literaire theorie. De andere helft mocht mee met Paul van Capelleveen, de conservator Bijzondere Collecties.

Boek van Tom Lanoye, gebonden in tapijt.

Hij liet ons prachtige bijzondere drukken zien.  Deze varieerden van een boek Tom Lanoye, dat gebonden was in schuurpapier of tapijt met slagerstouw, tot een prachtige uitgave van Naenia van P.C. Boutens met tekeningen van Jan Toorop. Mijn persoonlijke favoriet was het boekje met handgeschreven gedichten van Hugo Claus en bijpassende tekeningen van Karel Appel. Een foto hiervan heb ik nog dezelfde dag op Instagram geplaatst om wat likes te scoren.

Handgeschreven gedichten van Hugo Claus, met bijpassende tekeningen van Karel Appel.

Na een heerlijke lunch gehaald te hebben bij de AH to go op het station, liepen we door naar het Museum Meermanno. Dit museum is volledig gericht op boeken. Hier kregen we van Rickey Tax een interessant kijkje in de wereld van de private press.

Er kwamen ontelbaar veel exclusieve romans en dichtbundels voorbij, die meer leken op kunstwerkjes dan op een gewoon boek. Wij vonden het erg bijzonder dat we deze boeken gewoon mochten aanraken, voor meneer Tax was dit duidelijk een dagelijkse bezigheid. Dat was te merken aan de terloopse opmerking dat een van deze boeken aan hem opgedragen was: ‘Oh, dat was ik helemaal vergeten!’

Tenslotte kregen we nog een rondleiding van Paul van Capelleveen door de tentoonstelling ‘De kunst van lezen. Van William Kentridge tot Wikipedia’, die door hem is samengesteld. In deze tentoonstelling leer je iets over alle aspecten van het lezen, aan de hand van allerlei kunstenaars die iets met lezen gedaan hebben. Er waren verschillende kunstwerken te zien die iets met lezen te maken hadden, waardoor het ons duidelijk werd dat lezen helemaal niet zo’n gewone bezigheid is.

Na deze leerzame rondleiding was het weer tijd om de wereldreis terug naar Nijmegen te maken. We waren moe maar voldaan van deze productieve en nuttige dag!