Profielwerkstuk Masterclass over Babyonderzoek

Op woensdag 5 oktober vond de Profielwerkstuk Masterclass over Babyonderzoek weer plaats! Twee keer per jaar kunnen middelbare scholieren die hun profielwerkstuk over babyonderzoek willen schrijven bij ons terecht met al hun brandende vragen en voor hulp met het formuleren van hun onderzoeksvraag.baby2De middag begon na wat technische problemen met de computerapparatuur met twee colleges over onderzoek naar taalverwerving en sociale ontwikkeling bij baby’s en jonge kinderen, gegeven door Laura Hahn van de onderzoeksgroep Eerste taalverwerving en Elma Hilbrink van het Max Planck Instituut. Vervolgens kregen de scholieren een kort college over waar je op moet letten bij het bedenken van een goede onderzoeksvraag.

Na de pauze gingen de scholieren in groepjes (samen met een onderzoeker) aan de slag met de onderzoeksvragen voor hun eigen profielwerkstuk. De theorie uit het voorgaande college werd nu in de praktijk gebracht tijdens de workshop ‘Onderzoeksvraag specificeren’. In alle groepjes werd er onderling fanatiek overlegd, gediscussierd en gebrainstormd om de onderzoeksvragen zo verankerd, relevant, precies, functioneel en consistent te formuleren. Ook was er tijd om te denken over meer praktische zaken als ‘hoe vind ik mijn proefpersonen?’ en ‘hoe lang kan mijn experimentje duren voor kinderen van 3 jaar?’.

De middag werd afgesloten met een ‘Ask the expert’- vragenrondje met onze onderzoekers van de onderzoeksgroep Eerstetaalverwerving en het Baby Research Center. Er werden interessante vragen gesteld zoals ‘hoe lang ben je gemiddeld bezig met een onderzoek?’ en ‘wat heb je gestudeerd voordat je in het babyonderzoek terecht kwam?’.

Mocht je je willen inschrijven voor een van de komende edities, of op zoek zijn naar meer informatie, kijk dan hier.