Alumna Nederlands Ilse Arts over haar werk bij de politie

Ilse Arts (27) deed een bachelor Nederlandse Taal en Cultuur aan de RU. Daarna voltooide ze tegelijkertijd de masters ‘Taalbeheersing’ van Nederlands en ‘Communicatie en Beïnvloeding’ van CIW, eveneens aan de Radboud Universiteit. Ze studeerde van september 2007 tot en met juli 2012.

In dit interview-per-email vertelt ze over haar huidige werk bij de politie.

Wat doe je nu?

Ik werk nu bij de politie, waar ik sinds januari 2013 de opleiding tot recherchekundige volg. Het is een combinatie van werken en leren.

Wat houdt dat precies in?

Als recherchekundige werk je in de opsporingstak van de politie. Het is de bedoeling dat je als zij-instromer kennis en denkkracht inbrengt om samen met ervaren rechercheurs misdrijven op te lossen. De studie is een HBO-masteropleiding die je aan de Politieacademie volgt en dat wissel je af met perioden dat je in de eenheid aan het werk bent. Het eerste jaar is een pre-master waarbij je het reguliere politiewerk leert. Je krijgt veel recht en criminologie, maar daarnaast leer je ook de basispolitie-werkzaamheden. Denk daarbij aan geweld- en aanhoudingstechnieken, schieten en het verlenen van eerste hulp. Tijdens de master zelf werk je op rechercheafdelingen en leer je hoe je een rechercheonderzoek doet, kijk je naar dader- en slachtoffergedrag en ga je aan de slag met een echte cold case. Uiteindelijk sluit je de master af met een masterscriptie.

Hoe lang duurt die opleiding?

De opleiding duurt officieel 3 jaar, maar mede door de perioden waarin je aan het werk bent doe je er ongeveer 3,5 jaar over.

Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?

Op dit moment ben ik in de laatste fase: mijn scriptie afronden. Daarom ben ik fulltime met mijn scriptie bezig. Hiervoor heb ik perioden gehad waarin ik aan het werk was binnen de eenheid en meewerkte aan een rechercheonderzoek. Dit kan gaan om het horen van verdachten of getuigen, maar bijvoorbeeld ook het doorzoeken van woningen of het opstellen van hypotheses en scenario’s om zo tot een opsporingsstrategie te komen. Daarnaast waren er perioden waarin ik aan de politieacademie lessen volgde.

Politie-embleem

Wat zijn de leukste/spannendste delen van je werk?

Ik vind het vooral heel leuk om met een team aan een zaak te werken. Ik hou ervan om mij te verdiepen in een zaak en alles helemaal uit te pluizen. Als je dan tot een oplossing komt en daardoor een slachtoffer helpt, geeft dat een goed gevoel.

Hoe kwam je op het idee de opleiding tot recherchekundige te gaan doen?

Mijn vader werkt ook bij de politie en van hem hoorde ik uiteraard al wel eens verhalen die ik enorm interessant vond. Tijdens mijn master in 2011 heb ik daarnaast een freelance opdracht gedaan voor de communicatieafdeling van de politie in Den Bosch. Ik mocht toen ook een dag meelopen met het hoofd van die afdeling en kwam toen terecht bij een overleg met een aantal leidinggevenden. Ik merkte toen meteen dat ik het allemaal heel leuk vond en dat ik er niet alleen over wilde communiceren, maar er ook echt deel van wilde uit maken. Ik ben toen gaan kijken wat er allemaal mogelijk was en kwam uit bij deze studie. Een week nadat ik mijn laatste scriptie had ingeleverd, had ik al gesolliciteerd.

Waarover gaat je scriptieonderzoek?

Ik onderzoek nu of het ervaren van fysieke warmte invloed heeft op de herinneringen van een getuige. Mijn hypothese is dat het ervaren van fysieke warmte, door middel van het vasthouden van een kopje koffie of een warm therapeutisch pad, positief bijdraagt aan het aantal correcte herinneringen van een getuige. Ik onderzoek dit middels een experiment en heb dit experiment onder andere op de RU uitgevoerd: een ideale plek om aan proefpersonen te komen!

IMG_3791

Wat heb je aan je studies Nederlands en CIW voor deze opleiding/scriptie?

Het idee voor deze scriptie komt van een vak uit de master van CIW: onbewuste beïnvloeding. Ik heb toen onderzoek gedaan naar de invloed van een fysieke ervaring van temperatuur op taalgebruik.

Hoe gaat het verder als je de opleiding hebt afgerond?

Na deze opleiding ga ik aan de slag als recherchekundige in de eenheid Limburg. Ik ga daar werken bij de afdeling mensenhandel.

Over wat voor eigenschappen moet je beschikken als je deze opleiding wil doen, of als je bij de politie wil werken?

Om te beginnen moet je aan dezelfde fysieke en medische eisen voldoen als agenten. Zo zit er in de selectieprocedure ook een fysieke test, ook al werk je voornamelijk vanachter je bureau. Het is wel belangrijk dat je om kunt gaan met emoties en heftige situaties, want daar krijg je veel mee te maken. Daarnaast is het van belang dat je feiten weet je onderscheiden van vermoedens en dat je niet te snel conclusies trekt. Het is de bedoeling dat je als recherchekundige een open blik hebt en ervoor waakt dat je met je team in een tunnelvisie terechtkomt. Je werkt dus in een team samen, maar je moet ook zelfstandig deelopdrachten kunnen uitvoeren.

Kun je de opleiding aanbevelen aan de huidige generaties studenten Nederlands? En waarom?

Het is een ontzettend leuke opleiding waarbij je veel leert en ook veel praktijkervaring opdoet. En vooral die link met de praktijk is iets wat ik bij de opleiding Nederlands wel eens miste. Daarnaast is het ook heel leuk om je kennis die je opgedaan hebt tijdens je vorige opleiding toe te passen binnen een heel ander vakgebied.

Kun je de politie aanbevelen als werkgever? Zo ja/nee, waarom?

Ik kan de politie aanbevelen als werkgever. Je merkt wel dat er af en toe nog wat weerstand is van ervaren collega’s die het traditionele pad bewandeld hebben. De opleiding is relatief nieuw en zij moeten nog wennen aan de zij-instromers die anders tegen dingen aan kijken en met andere ideeën komen, terwijl de politie een vrij traditionele werkgever is. Je merkt echter ook dat op de afdelingen waar al langer recherchekundigen aan het werk zijn, de ervaren collega’s er al meer aan gewend zijn en ook de voordelen zien van de combinatie ervaring en een frisse blijk met een andere achtergrond.