Maak kennis met… Marten van der Meulen

MartenMijn naam is Marten van der Meulen (1985). Ik genoot mijn opleiding (Engels en taalwetenschap) aan de Universiteit Leiden en de University of Sydney. Per 1 november 2016 ga ik als promovendus aan de slag aan de Radboud Universiteit. Hier zal ik, onder begeleiging van prof. dr. Nicoline van der Sijs en prof. dr. Helen de Hoop mijn onderzoek uitvoeren, getiteld ‘Change your language! Effects of prescriptivism on the grammar of Dutch in the post-standardization period (1805 – present)’.

Zoals de titel al zegt zal ik me in mijn onderzoek  richten op de (eventuele) effecten van taaladvies op schriftelijk taalgebruik. Hier is eigenlijk verrassend weinig over bekend, terwijl het toch van belang kan zijn, niet alleen voor taaladviseurs, maar ook voor taalveranderingstheorie. Kan grammaticale ontwikkeling aan banden worden gelegd? Om hier achter te komen breng ik allereerst de geschiedenis van taalvoorschriften in Nederland vanaf 1805 tot nu in kaart. Daarna maak ik voor specifieke voorschriften een vergelijking tussen taaladvies en taalgebruik in de genoemde periode. Gebruikmakend van statistische technieken kijk ik vervolgens of er effecten te zien zijn, wat voor vorm die aannemen, en hoe die kunnen worden verklaard.

Naast onderzoeker ben ik ook freelance schrijver. Ik blog over taal op ‘De Taalpassie van Milfje‘, maak boeken voor Van Dale, en schrijf cd-boekjes over klassieke muziek voor het label 7MNTN.