Maak kennis met… Ivo Nieuwenhuis

Ik ben Ivo, 32 jaar. De komende vijf jaar zal ik aan de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur van de Radboud Universiteit verbonden zijn als docent-onderzoeker vroegmoderne letterkunde. Ik vervang Lotte Jensen, die vanwege haar Vici-beurs de komende jaren van een deel van haar onderwijstaken is vrijgesteld.

Ivo Nieuwenhuis

Ik heb zelf Nederlands gestudeerd in Utrecht, tussen 2003 en 2008. Daarna werd ik docent daar. In 2009 begon ik met mijn promotieonderzoek naar Nederlandse satire uit de achttiende eeuw. Dat deed ik aan de Universiteit van Amsterdam. In januari 2014 verdedigde ik mijn proefschrift. Inmiddels werkte ik ook als docent aan de UvA en, sinds november 2013, eveneens aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De laatste jaren was de Groningse universiteit mijn academische thuisbasis. Ik doceerde daar historische letterkunde en gaf ook vakken die meer direct gerelateerd waren aan mijn eigen onderzoek, specifiek een cursus over ironie.

Humor, satire en aanverwante zaken zijn in de loop der jaren steeds meer mijn specialisme geworden. Ik heb hier in de afgelopen jaren diverse artikelen over geschreven, meest recentelijk voor het internationale tijdschrift HUMOR (ja, dat bestaat echt!). Ik ben daarnaast goed thuis in de zogeheten lange achttiende eeuw, de periode tussen 1670 en 1830 – een spannende tijd van Verlichting en revolutie, die helaas nog altijd erg onderbelicht is in het Nederlandse onderwijs en onderzoek. Ik probeer hier via mijn colleges en artikelen verandering in te brengen. Ik ben tevens actief voor de Werkgroep 18e Eeuw en de Stichting Jacob Campo Weyerman.

In mijn vrije tijd ben ik graag creatief bezig. Ik zit bij een toneelgroep en doe aan kunstzinnige kampeervakanties (o.a. Buitenkunst). Ik hou ook erg van borrelen en andere vormen van gemoedelijke gezelligheid. Wat dat betreft ben ik erg blij dat het Cultuurcafé zich zo pal tegenover het Erasmusgebouw bevindt.

Ik ben al die jaren in Utrecht blijven wonen. Ik vind het een heerlijke stad, lekker centraal in het land. Het forensen ben ik inmiddels gewend. Ten opzichte van Groningen is Nijmegen al een enorme vooruitgang qua afstand.

Ik kijk ernaar uit om de komende jaren in Nijmegen te werken, zowel inhoudelijke als persoonlijke contacten op te bouwen met mijn collega’s en studenten voor langere tijd te kunnen volgen in hun academische leven.

Door: Ivo Nieuwenhuis