Koude, donkere maanden met dure komkommers – Gaby op Erasmus in Stockholm

Gaby Verhoeven is studente Nederlands en studeert nu tijdelijk in de Zweedse hoofdstad. Zij leert Zweeds, volgt vakken aan de universiteit en voelt zich ondertussen een echte inwoner van Stockholm.

Nadat ik gevraagd was om een berichtje te schrijven over mijn tijd hier in Stockholm, begon ik met nadenken over wat ik hier al allemaal heb gedaan en meegemaakt. Toen kwam meteen het eerste punt in mijn hoofd waarover ik sowieso moet schrijven: wauw, wat gaat de tijd hier snel, zeg! Ik ben inmiddels al bijna op de helft van mijn tijd hier, maar voor mijn gevoel is het nog maar twee weken geleden dat ik met zweethandjes en knikkende knieën in het vliegtuig stapte.


Aan de andere kant voelt het ook weer als heel lang geleden dat ik hier als zenuwachtige Erasmusstudent aankwam. Het is niet goed voor te stellen hoe snel hier de eerste vriendschappen worden gemaakt en hoe snel je je thuis kunt voelen in een onbekende stad. Daarnaast zorgen alle feestjes, Erasmusactiviteiten en citytrips ervoor dat er niet echt tijd is om aan Nederland te denken. Zo ben ik al in Estland geweest met een soort cruise met alleen maar dronken Russen, heb ik het ABBA-museum bezocht (ge-wel-dig) en heb ik al het een en ander gezien van het prachtige Stockholm en de rest van Zweden.

Tussen alle leuke dingen door moet er ook gestudeerd worden. Ik volg hier twee vakken van Linguistics, één vak van Child and Youth Studies (een soort Pedagogische Wetenschappen) en ik heb mijn eerste cursus Zweeds afgesloten en mag nu verder met de tweede cursus. De cursussen Zweeds mag ik van mezelf niet helemaal tellen als vakken: het Zweeds is ontzettend makkelijk als je Nederlands en Engels spreekt. Het enige dat wat moeilijker is, is de uitspraak. De Zweden praten een beetje zangerig en in één zin gaan ze een stuk of tien keer omhoog qua toonhoogte. Mijn beste vriendin omschreef de Zweedse taal als volgt: “De klinkers spreken ze uit op z’n Twents, maar de intonatie is meer Limburgs.” Ik had het niet beter uit kunnen leggen.

Ook de andere vakken zijn niet te vergelijken met de vakken die ik aan de RU heb gevolgd. De vakken zijn veel ECTS waard, maar de werkdruk ligt niet erg hoog. Ik heb weinig lesuren in de week. Er wordt dus veel verwacht aan thuisstudie, maar ook dat is op de een of andere manier niet heel veel. Toch is dat niet echt erg. Als iemand nu vraagt of ik meega voor een Fika (het Zweedse woord voor koffiepauze) kan ik namelijk altijd ja zeggen!

Het leukste aan een Erasmusstudent zijn, is misschien wel dat je je na een tijdje niet meer als een toerist voelt, maar echt als een inwoner van de stad. Het voelt heel goed om de tomtom te zijn voor vrienden uit Nederland die op bezoek komen en om gewoon de juiste metro te pakken zonder op te zoeken welke het ook alweer is. En dit voelt nog beter, omdat ik in Nederland altijd degene ben die de weg kwijt is en niet meer weet of ik links of rechts moet als ik een winkel uitkom. Daarnaast is het de perfecte gelegenheid om meer te leren over de Zweden en hun cultuur. Ik zal dit stukje dan ook afsluiten met een paar dingen die me over Zweden zijn opgevallen in deze afgelopen twee maanden:

  • De Fika is misschien wel een van de beste dingen aan de Zweedse cultuur. De Zweden hechten veel waarde aan een lange koffiepauze en ze maken dit nog beter door hun uitgebreide assortiment aan gebakjes.
  • Het is hier echt koud en lang donker in de winter.
  • En het is hier ook echt, echt duur. Ik ben een soort noodgedwongen vegetariër geworden, omdat het vlees hier zo duur is. Ik heb laatst €4.10 betaald voor een komkommer. En het is normaal om €9 te betalen voor een wijntje op een feest voor studenten.
  • In Zweden is zwangerschapsverlof goed geregeld. Ouders krijgen in totaal 480 dagen betaald verlof, waarvan de vader er minstens 90 moét opnemen. Het is daarom niet gek dat je hier veel vaders achter de kinderwagen ziet lopen, terwijl dat in Nederland toch vaker de moeders zijn.
  • De Zweden houden niet van ‘small talk’. Ze worden er echt niet blij van als je een oppervlakkig gesprek met hen hebt over het weer. Het kan daardoor lang duren voordat je echt goed contact hebt met bijvoorbeeld Zweedse huisgenootjes.
  • Het is voor Zweden normaal om naar het salaris van de ander te vragen als je elkaar net hebt leren kennen.
  • In Zweden werken ze bijna overal met een nummersysteem, zoals wij die bijvoorbeeld alleen in de apotheken kennen.
  • Het staat hier vol met huisjes die rechtstreeks uit Pippi Langkous afkomstig lijken te zijn, erg schattig.
  • De IKEA’s zijn nog groter dan in Nederland!!!!

Tot zover mijn avonturen en ervaringen in het koude, maar prachtige Stockholm. Inmiddels begint hier de lente er ook aan te komen en zijn trips naar Riga en Oslo gepland. Ik vermaak me hier dus nog wel even! Hej då!

Door: Gaby Verhoeven