Het ‘fatsoenscollege’ dat even viral ging

Vorige week berichtten verschillende media over het ‘fatsoenscollege’ van Arts en Lentes aan de eerstejaars Nederlands. Nina Geerdink en Wyke Stommel geven tekst en uitleg.

Dit jaar organiseerden we voor het eerst een ‘intensieve eerste week’ (vanaf volgend jaar ‘vliegende start’, met dank aan collega Renske van Enschot) voor de nieuwe lichting studenten Nederlandse Taal en Cultuur. De hele week was boordevol, maar de regionale en landelijke pers was vooral geïnteresseerd in één onderdeel, het zogenaamde ‘fatsoenscollege’. Dit college kwam voort uit een behoefte om studenten te wijzen op de academische communicatiemores. Om het opgeheven vingertje te vermijden, hebben we het komische duo Arts & Lentes, twee van onze oud-studenten, gevraagd dit college in te vullen, gevoed met uit het leven gegrepen voorbeelden. De eerstejaars lazen bijvoorbeeld: ‘Graag kom ik naar de inzage om mijn 5,3 te upgraden.’ En een mail met als afsluiting: ‘N.B.: Een mailtje terugsturen a.u.b.’ Ook de NOS had een mooi voorbeeld:

Schermafbeelding 2015-09-07 om 14.01.44

De bron van de media-aandacht lag bij Vox, dat een razende reporter naar deze bijeenkomst gestuurd had. Het bericht werd opgepikt door Onze Taal, De Telegraaf, NOS, radio Gelderland en misschien nog wel andere media. De media lijken vooral geïnteresseerd in de extreemste voorbeelden (die eerder uitzondering zijn dan regel) om te klagen over ‘de jeugd van tegenwoordig’. Onze indruk na deze eerste week is dat deze klacht absoluut niet van toepassing is op onze nieuwe eerstejaars. Ze reageerden net zo verbaasd op de voorbeelden als de media zelf.

Nina Geerdink en Wyke Stommel

arts-en-lentes

2 gedachten over “Het ‘fatsoenscollege’ dat even viral ging”

Reacties zijn gesloten.