Frans Kellendonk Lezing 2016 door Joost de Vries

Joost-de-VriesOp maandag 22 februari vindt de jaarlijkse Frans Kellendonk Lezing plaats, dit jaar uitgesproken door auteur Joost de Vries.

In zijn lezing zal De Vries ingaan op de vraag of romanpersonages hun kracht hebben verloren om de maatschappij te choqueren. Zouden we er in deze 21e eeuw nog van staan te kijken als Emma Bovary op Tinder de alternatieven voor haar huwelijksleven overweegt, of als Orlando toch besluit liever als vrouw door het leven te gaan en daar bij Jinek over komt babbelen? Of, om het op Kellendonk te betrekken: niemand zou nog verrast opschrikken van Gijselharts homofobe, antisemitische onderbuik – die zouden we de hele dag al op Twitter voorbij zien komen.

Wat privé is, is nog nooit zo openbaar geweest, waardoor de gemiddelde lezer niet meer opkijkt van de gemiddelde afwijking in ‘de blauwdruk van de ziel’ van het personage. Tijdens een koude reis langs Spitsbergen overweegt Joost de Vries hoe romanpersonages helden kunnen blijven, hoe ze een emotionele voorhoede blijven vormen die op plekken kan komen waar geen lezer ooit geweest is.

Joost de Vries is kunstredacteur van  De Groene Amsterdammer en schrijft onder meer voor Das Magazin en nrc.next. Met zijn eerste roman Clausewitz was hij genomineerd voor de Selexyz Debuutprijs en de Anton Wachterprijs. Zijn tweede roman, De republiek werd onder meer bekroond met de Gouden Boekenuil 2014.

Locatie: Aula Radboud Universiteit, Comeniuslaan 2

Tijd: 16.00

Contactpersoon: Jaqueline Berns (j.berns@co.ru.nl)

 

Aanmelden kan hier.