Fenne in Sheffield: cultuursnuiven, studeren en Nederlandse les geven

Drie maanden geleden stapte ik op het vliegtuig naar Manchester, om daar de trein naar Sheffield te nemen en aan dit buitenlandavontuur te beginnen. Het is heel raar hoe de tijd hier verstrijkt: aan de ene kant voelt het alsof dat moment al een jaar geleden is, door alle toffe dingen die ik hier al heb gedaan, maar aan de andere kant herinner ik me de zenuwen nog alsof het gisteren was.

 

New College in Oxford

Ik geef toe dat ik best een anglofiel ben, dus de keuze om naar Engeland te gaan was dan ook snel gemaakt. Ik wilde heel graag ervaren hoe het is om hier langere tijd te zijn en om dit land, dat zo’n rijke cultuur kent, beter te leren kennen. En dat ben ik zeker aan het doen! Sinds ik hier ben is er nog maar één weekend geweest waarin ik niet weg ben geweest. Er worden hier vanuit de universiteit veel dagtrips naar allerlei steden georganiseerd en als internationals maken mijn vrienden en ik daar graag gebruik van. Zo ben ik naar Oxford en Cambridge geweest en heb ik geproefd hoe het is om daar te studeren, heb ik Stonehenge gezien, naar Beatles impersonators geluisterd in Liverpool, kastelen en bergen bezocht in Wales en een ondergrondse spooktocht gedaan in Edinburgh.

Naast al dat cultuursnuiven moet er natuurlijk ook gestudeerd worden. Ik volg drie vakken, waarvan twee literatuurvakken die beide over moderne literatuur gaan. Daarvoor geldt hetzelfde als voor Nederlandse literatuur: sommige teksten zijn ontzettend leuk en interessant (bijvoorbeeld The Great Gatsby of het toneelstuk Cat on a Hot Tin Roof), terwijl andere teksten lastiger zijn om doorheen te komen(waaronder Heart of Darkness. ‘The horror! The horror!’). Mijn andere vak gaat over sociolinguïstiek en combineert allerlei onderwerpen die met taal en sociologie te maken hebben. In al mijn colleges zitten veel internationale studenten, wat ontzettend leuk is. Het is heel interessant om te zien hoe mensen met een andere culturele achtergrond denken over taal en literatuur.

Harry Potter tour Londen

Tot slot ben ik naast het studeren ook nog druk met het geven van conversatielessen aan studenten die hier Nederlands studeren. Er is hier in Sheffield een vrij grote en hele leuke afdeling Nederlands, die naast normale taalkundelessen en literatuuronderwijs ook conversatielessen organiseert voor de studenten. Deze lessen worden altijd verzorgd door Erasmusstudenten uit Nederland, wat zorgt voor een gemoedelijke en vriendelijke sfeer waarin de studenten het spreken van Nederlands op een leuke manier kunnen oefenen. Ik geef, als taalassistent voor de Taalunie, vier van deze lessen per week aan alle niveaus en ik zorg ervoor dat de andere Erasmusstudenten weten waar ze moeten zijn en wat de stof is voor de les. Het is heel leuk om te zien hoe de studenten vooruitgaan en wat de verschillen zijn tussen de beginners – die nog geen jaar Nederlands leren- en de gevorderden – die al in hun vierde jaar zitten en een semester in Nederland zijn geweest.

Eind juni ben ik weer in Nederland. Ik kijk ernaar uit om mijn vrienden en familie weer te zien, maar ik weet al zeker dat ik Sheffield ook onwijs ga missen. Ik heb nog genoeg leuke dingen in het vooruitzicht en een paar essays te schrijven, dus ik weet zeker dat de resterende tijd ook voorbij zal vliegen!

Stonehenge

Door: Fenne Bastiaansen