De week van… Janneke van Boven

Janneke van BovenJanneke van Boven is eerstejaarsstudente. Hieronder doet ze verslag van haar introductieweek.

Zondag 18 augustus
De inschrijfbalie is nog dicht als ik aankom, dus ik wacht in de zon terwijl allerlei verschillende introgangers voorbij komen. Wanneer ik even later een introductiebandje om mijn pols heb, sluit ik me aan bij de groep (toekomstige) neerlandici die snel groter en groter wordt. Op het eerste gezicht een gezellig clubje! Als iedereen zich heeft aangemeld, is het tijd voor de introductiespelletjes. Het leren van al die namen blijkt nog niet zo simpel, maar wel erg gezellig. Na inspanning komt ontspanning, dus gaan we naar het knusse ‘Pinoccio’ voor een hapje eten. Vol met pizza en nieuwe energie beginnen we aan het ‘Ik hou van Holland spel’. Met mijn groepje beland ik in een hoek van het zaaltje waar het moeilijk is om de vragen te verstaan. Uiteraard is dat ook de (enige!) reden waarom we het spel verliezen. Na deze nederlaag besluit ik om niet mee te gaan stappen. Vooral omdat ik vermoed dat ik mijn energie nog nodig zal hebben in de loop van de week.

Maandag 19 augustus
Om half twee ’s nachts bedenk ik me dat ik helemaal geen brood in huis heb. Mijn ochtend begint daarom al vroeg met een snelle douche en een tripje naar de supermarkt. Eenmaal in Nijmegen aangekomen spelen we met de inmiddels complete groep nog wat namenspelletjes. Na een minstens vier uur durende sessie van ‘Vage Victor’ zitten al die namen er wel in! Om twee uur is de workshop van Op ruwe planken. Beginnen met schrijven is het moeilijkst van alles, maar wanneer wat restricties worden opgelegd, komen er toch mooie dingen tot stand. Natuurlijk is het niet vanzelfsprekend dat er iets goeds ontstaat als je jezelf restricties oplegt. Zo ben ik zelf niet echt trots op mijn sciencefictionverhaal over papegaaiduikers in het bejaardentehuis …
Op de intromarkt breng ik weinig tijd door, ik moet namelijk mijn slaapzak en matje nog langsbrengen bij een studiegenootje waar ik vanavond blijf slapen. Eten doen we in het Kronenburgerpark met een patatpicknick. ’s Avonds worden we in groepjes gedropt tussen de Nijmeegse weilanden. (Ik wist niet dat ze die hier ook hadden!) Met de fel verlichte Waalbrug als oriëntatiepunt is de dropping meer een uit de kluiten gewassen avondwandeling, maar daar klaagt verder niemand over. (Kleine kanttekening: zelfs met deze duidelijke aanwijzing en nagenoeg geen kruisende wegen krijgt één groep het toch voor elkaar om uit te komen in het midden van een weiland.) Na al dat lopen wordt er lekker gedanst en wel bij het drukbezochte introglorious-feest!

Dinsdag 20 augustus

Vandaag is een actieve dag, beter bekend als sportdag. Na wat demonstraties mogen we zelf aan de slag met onder andere volleybal, voetbal, hockey en zelfverdediging met een moeilijke naam. We doen heus ons best, maar het mag niet baten. We verliezen letterlijk iedere wedstrijd.  Toch denk ik dat de overgrote meerderheid deze schok wel te boven komt. Het eten doen we vanavond middels Diner roulé. Wat een ontzettend tof concept is dat! Met een groepje van zes fietsen we naar Doddendaal waar Wout ons een voorgerecht serveert: Turkse soep met brood. Niet veel later belanden we op de kamer van mentormama Vera met een bord spaghetti voor ons. Blijkbaar werd er gerekend op een groep van zestien mensen in plaats van zes, want er bleven nog pannen vol pasta over. En Last but not least: brownies als nagerecht, mede mogelijk gemaakt door Jelko en Carlijn. Diner roulé is nu al een van mijn favoriete intro activiteiten! ’s Avonds kunnen al die calorieën er direct weer afgedanst/uitgezweet worden tijdens het grote vijfverenigingenfeest.

Woensdag 21 augustus
Op dag vier worden de gevolgen van de intro merkbaar: ik heb me verslapen. Niet dat ik daadwerkelijk te laat kom, want tussen de afgesproken tijd en het daadwerkelijk beginnen zit gemiddeld vier kwartier. Na een algemeen praatje krijgen we twee korte colleges. Te beginnen met taalbeheersing. De opdracht is om een ikje te schrijven en daarna de ikje-award aan iemand toe te wijzen. Erg leuk om al die verschillende verhalen te horen! Het tweede college is moderne letterkunde, over ‘Afsluitdijk’ van Vasalis. Minder actief, minstens zo boeiend.
Na een lunch en de groepsfoto’s verdeelt papa Koos de groepen voor de vossenjacht zoals alleen hij dat kan. Iets met letters in plaats van cijfers, heel gestructureerd allemaal. De literaire vossenjacht is naast leuk nog leerzaam ook, dus die is geslaagd!
De avond brengen we door in LUX bij het cultuurfeest. Spijtig is dat we steeds voor een dichte deur staan, omdat de zaal al vol zit, maar gelukkig is er in de rest van het gebouw ook genoeg te doen. Ik ben nu in ieder geval een karikatuur en een afhaalgedicht rijker! Tenslotte gaat het feest door op een totaal andere locatie en manier bij de Mexican party van Ovum Novum!

Donderdag 22 augustus
Eindelijk uitslapen! Om 11 uur verzamelen we bij de Refter, dus ik heb een nacht met bijna zes uur slaap! Energie genoeg dus voor de campusspeurtocht van de SVN. Verrassend genoeg is het voor sommige mentorpapa’s (Wees maar niet bang Frits, ik zal je naam er verder niet bij zetten.) net zo moeilijk om de locaties te vinden als voor de mentorkindjes. Aansluitend volgt het boekprogramma waar onder andere schrijver Kees ’t Hart wat vertelt over ‘Hotel Vertigo’. Het is tof dat het boek vanuit verschillende invalshoeken wordt besproken. In de tussentijd hebben de zonnestralen plaats gemaakt voor dikke regendruppels, wat voor problemen zorgt, omdat er een andere plek moet worden gevonden voor de barbecue. Die plek is er gelukkig. Na de barbecue heb ik precies anderhalve minuut om mij om te kleden voor we weer verzamelen voor de kroegentocht. Wonder boven wonder lukt het me om op tijd terug te zijn. De kroegentocht is echt super gezellig. We bezoeken Faber, Trianon, Van Reijn en Merleyn en komen ook nog eens van alles te weten over de papa’s en mama’s bij de mentorenquiz. Bovendien heb ik nu een gaaf kroegentochtshirt, vol met leuke berichtjes en tekeningen. Het is jammer dat ik de bus moet halen en dus niet tot het eind kan blijven.

Vrijdag 23 augustus
Vrijdag, de dag waarop we vertrekken naar het introweekend ‘Braadt es nicht, dan schaadt es nicht!’ Ik gok op veel Bier und Bratwürst. Omdat we pas om 16.15 bij de Refter hebben afgesproken, heb ik genoeg tijd om naar Hoogeveldt te gaan om de studieboeken op te halen die ik mag lenen. Na even gezellig bijkletsen over de introductie en de mentormama’s en –papa’s is het tijd om mijn tas te pakken voor het weekend.
De weekendlocatie valt niet tegen. De bedden piepen en kraken niet heel erg én er zijn schommels! Die schommels blijken de ideale verzamelplek voor de neerlandici. Het is er zelfs zo fijn dat ik al schommelend in slaap val na een avond dansen en kletsen.

Zaterdag 24 augustus
Deze ochtend is er een van langzaam wakker worden. Terwijl de meerderheid nog ligt te ronken op de slaapzalen kan ik rustig douchen en ontbijten. Als iedereen wakker is, is het tijd voor het enveloppenspel. Een spel dat de neerlandici wederom niet winnen. ’s Middags slaat het weer om en regent het. Gelukkig is er binnen ook genoeg te doen, zoals ballonvouwen, body painten en kijkdoos knutselen. Wat is iedereen toch zoet aan het fröbelen! Vrijwel het hele avondprogramma laat ik aan me voorbij gaan. De vermoeidheid slaat toe, dus ik ga op tijd naar de slaapzaal. Zonde, hoor ik achteraf, want de muziekquiz en de live band blijken ontzettend tof.

Zondag 25 augustus
Om 12 uur komen de bussen die ons weer richting Nijmegen brengen. Voor het zover is, moet het hele terrein opgeruimd worden. Een klus die met zijn allen snel geklaard is. Wanneer er rond 1 uur nog geen bus te bekennen is, wordt iedereen toch wat ongeduldig. Wat blijkt: de bussen komen pas om 4 uur. Het wachten duurt lang. Alle spullen zijn ingepakt, de muziekinstallatie is al weg en het energiepeil is laag. Toch weet de organisatie nog wat kleine activiteiten te verzinnen. Erg knap, zo zonder middelen!
Eenmaal terug in Nijmegen pak ik de bus naar Groesbeek. Ik ben toe aan een lange hete douche. Wanneer de groep bezig is met de introductiequiz in café Moenen voeg ik me weer bij hen. Daarna gaan we door naar ‘Colours of the world’ in Drie Gezusters. Een feest met black light en fluorescerende verf. Een van de gaafste feestjes van de afgelopen week!

Maandag 26 augustus
Nog één dagje introductie te gaan. Jammer, maar misschien wel goed, aangezien iedereen moe, verkouden en/of stemloos is. Ik ben benieuwd hoe mijn klasgenoten klinken als ze niet schor zijn. We sluiten de week lekker studentikoos af met een bierproeverij. Ik ben geen bierkenner, maar begrijp wel waarom biertjes met bananensmaak weinig worden geschonken in cafeetjes…
Na rondhangen in het Kronenburgerpark en eten bij de Refter is ’s avonds de échte afsluiting: het letterenfeest in de Billabong. Een gezellig feestje waar nog één keer gelachen en gedanst wordt tot diep in de nacht. Wat was het een fantastische week!

Eén gedachte over “De week van… Janneke van Boven”

  1. Mag ik mij aangesproken voelen bij de regel “Ik ben benieuwd hoe mijn klasgenoten klinken als ze niet schor zijn.” ^^?

Reacties zijn gesloten.